Heffing box 3 op basis van werkelijk rendement

Juli 2024

6 juni j.l. heeft de Hoge Raad geoordeeld dat alleen het daadwerkelijk behaalde rendement op uw box 3-vermogen belast mag worden. De heffing op basis van een fictief rendement is volgens de hoogste rechter in Nederland niet toelaatbaar

Heffing box 3 op basis van werkelijk rendement

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend voor een nieuw box 3-stelsel, waarin belasting wordt geheven op werkelijke rendementen van vermogen. Het voorstel, dat per 1 januari 2027 moet ingaan, richt zich op een eerlijke belastingheffing, waarbij spaarders minder en beleggers meer belasting betalen. Vooraf ingevulde aangiften moeten het proces vereenvoudigen, hoewel de administratieve lasten voor sommige belastingplichtigen zullen toenemen. Het wetsvoorstel ligt nu ter advies bij de Raad van State.

Lees het artikel op Rijksoverheid.nl.

Wat is het werkelijk rendement?

Volgens de Hoge Raad moet het werkelijke rendement worden berekend op basis van het totale vermogen, inclusief banktegoeden, zonder de aftrek van het heffingsvrije vermogen. Hierbij wordt gekeken naar het nominale rendement, wat betekent dat inflatie niet wordt meegenomen.

Rendementen uit andere jaren, zowel positief als negatief, worden niet in aanmerking genomen. Het werkelijke rendement omvat veranderingen in de waarde van het vermogen, zowel positief als negatief, inclusief niet-gerealiseerde waardeveranderingen. Kosten mogen niet van het rendement worden afgetrokken, maar rente van schulden die onder box 3 vallen, mag wel worden afgetrokken.

Wat moet u nu doen?

De staatssecretaris van Financiën heeft in een brief aangegeven hoe de Belastingdienst de uitspraak van de Hoge Raad zal uitvoeren. Hij stelt dat belastingplichtigen met een lager werkelijk rendement dan het forfaitaire rendement de kans moeten krijgen om dit aan te tonen. Dit betekent dat alleen het daadwerkelijk behaalde rendement belast zal worden. U moet dus aantonen wat uw werkelijke rendement was.

Let op! Deze arresten staan los van de ‘massaalbezwaarplusprocedures’ voor de jaren 2017-2020, voor belastingplichtigen die op of voor 24 december 2021 niet (tijdig) bezwaar hebben gemaakt tegen de aanslagen inkomstenbelasting. Deze procedures bevinden zich nog in een beginstadium.

Het is momenteel onduidelijk wanneer en hoe de Hoge Raad in deze zaken zal oordelen. Behoort u tot deze groep belastingplichtigen? Dan hoeft u op dit moment geen (nadere) actie te ondernemen.

De Belastingdienst onderzoekt gedurende deze zomer wie in aanmerking komt voor rechtsherstel. Wie voor rechtsherstel in aanmerking zullen komen ontvangen in oktober een brief van de Belastingdienst hierover.

Zijn er vragen?

Heeft u vragen over het nieuwe box 3-stelsel of andere belastingzaken? Neem gerust contact op met BK solutions. Onze experts staan klaar om u te helpen met al uw fiscale vragen en zorgen.