Prinsjesdag – dit verandert in 2025

Wat betekent het Belastingplan 2025 voor ondernemers?

Ieder jaar stelt het kabinet nieuwe belastingmaatregelen voor om het Nederlandse belastingstelsel aan te passen. Voor ondernemers kunnen deze wijzigingen aanzienlijke gevolgen hebben voor hun financiële planning en bedrijfsvoering. In het Belastingplan 2025 zijn opnieuw diverse maatregelen opgenomen die van invloed zijn op bedrijven.

Wat is het Belastingplan?

Het Belastingplan is een jaarlijks pakket van wetsvoorstellen waarin het kabinet zijn plannen voor belastingmaatregelen presenteert. Het doel is om het belastingstelsel te moderniseren en te zorgen voor een eerlijke verdeling van belastingdruk tussen burgers en bedrijven.

Voor ondernemers zijn de voorgestelde wijzigingen vaak van groot belang, omdat ze direct van invloed zijn op de winstgevendheid en het fiscale beleid van de onderneming.

Belangrijkste wijzigingen voor ondernemers in het Belastingplan 2025

1. Aanpassing Vennootschapsbelasting
In het Belastingplan 2025 wordt voorgesteld om de tariefstructuur van de vennootschapsbelasting (VPB) te wijzigen. Het lage VPB-tarief wordt verlaagd, terwijl het hoge tarief juist stijgt. Deze wijziging is bedoeld om belastingontwijking tegen te gaan en de belastingdruk eerlijker te verdelen tussen kleine en grote bedrijven.

2. Verhoging Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek wordt in 2025 verder afgebouwd, wat betekent dat zelfstandige ondernemers minder belastingvoordeel genieten. Deze maatregel is onderdeel van een bredere hervorming van de fiscale voordelen voor zelfstandigen, met als doel een eerlijkere concurrentiepositie ten opzichte van werknemers.

3. Verlaging Investeringsaftrek
Voor kleine bedrijven wordt de investeringsaftrek verlaagd. Dit betekent dat ondernemers die investeren in hun bedrijf, bijvoorbeeld in nieuwe machines of apparatuur, minder kosten kunnen aftrekken van hun winst. Dit kan van invloed zijn op investeringsbeslissingen in het komende jaar.

Milieu en Duurzaamheid: Nieuwe Maatregelen voor een Groener Bedrijfsleven

Naast de aanpassingen in de belastingtarieven, bevat het Belastingplan 2025 ook diverse maatregelen om duurzame investeringen te stimuleren. Zo wordt de milieu-investeringsaftrek uitgebreid, en worden investeringen in energiezuinige technieken extra gestimuleerd. Ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, kunnen hierdoor profiteren van extra belastingvoordelen.

1. Uitbreiding Milieu-investeringsaftrek (MIA)
De MIA wordt uitgebreid met nieuwe categorieën voor duurzame investeringen. Bedrijven die investeren in energiebesparende technieken of circulaire bedrijfsprocessen kunnen hierdoor rekenen op een hogere aftrekpost, wat de investeringskosten verlaagt.

2. Verhoging Energie-investeringsaftrek (EIA)
Ook de EIA wordt verhoogd, waardoor ondernemers die kiezen voor energiezuinige oplossingen, zoals zonnepanelen of warmtepompen, extra fiscaal voordeel kunnen behalen. Dit is bedoeld om de energietransitie in het bedrijfsleven te versnellen.

Administratieve lasten: Wat verandert er voor de administratie van ondernemers?

Naast fiscale wijzigingen zijn er ook diverse voorstellen gedaan om de administratieve lasten voor ondernemers te verlichten. Zo wordt er gewerkt aan een vereenvoudiging van de btw-regels en het verminderen van de verplichtingen rondom het bijhouden van kilometeradministraties voor zakelijke auto’s.

1. Vereenvoudiging BTW-Regels voor kleine ondernemers
Voor kleine ondernemers die onder de KOR (kleineondernemersregeling) vallen, wordt de drempel verhoogd, waardoor meer bedrijven in aanmerking komen voor vrijstelling van btw-aangifte. Dit kan de administratieve lasten aanzienlijk verlichten.

2. Nieuwe regels voor kilometerregistratie
Ondernemers die een zakelijke auto gebruiken, krijgen te maken met aangepaste regels voor kilometerregistratie. Dit moet de administratie eenvoudiger en overzichtelijker maken, vooral voor bedrijven met een wagenpark.

Wat kun jij als ondernemer doen?

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de wijzigingen die het Belastingplan 2025 met zich meebrengt. Neem contact op met BK-solutions om te bekijken hoe deze maatregelen jouw specifieke situatie beïnvloeden. Denk na over investeringen die je wellicht nog dit jaar wilt doen, of over manieren om je bedrijfsstructuur te optimaliseren.

Het Belastingplan 2025 brengt diverse wijzigingen met zich mee die van invloed zijn op de financiële positie van ondernemers. Of het nu gaat om wijzigingen in de vennootschapsbelasting, de zelfstandigenaftrek of duurzaamheidsmaatregelen, het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Zorg dat je goed voorbereid het nieuwe belastingjaar ingaat!

Bij BK-solutions houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en helpen we je graag bij het maken van de juiste keuzes. Of het nu gaat om belastingadvies, het optimaliseren van je administratie of strategische investeringsbeslissingen, wij staan voor je klaar.

Voor meer informatie en advies kun je altijd terecht bij ons. We helpen je graag om de juiste keuzes te maken voor een financieel gezond 2025!